Фольклорист Володимир Гнатюк і його місце в українській науці та культурі

 9 травня 2021 року виповнилося 150 років від дня народження  Володимира Гнатюка - видатного українського етнографа, фольклориста, мовознавця, перекладача, уродженця Тернопільщини.

Володимир Гнатюк увійшов в історії української науки як непересічна постать: відомий етнограф, фольклорист, мовознавець, літературознавець та громадський діяч, член-кореспондент Російської Академії наук у Петербурзі та один із перших академіків Академії Наук України. Його діяльність неодноразова привертала увагу до себе дослідників, які намагалися оцінити його внесок у розвиток та становлення української науки. В цій статті ми зробимо спробу дати огляд праць присвячених Володимиру Гнатюку як етнографу. В даному контексті слід відмітити, що постать вченого висвітлюється з урахуванням його активної діяльності в Науковому Товаристві ім. Шевченка (НТШ), де він спочатку займав посаду секретаря, а потім і голови Етнографічної комісії. Саме цій науковій установі Володимир Гнатюк був відданий до своєї смерті в 1926 році і саме на посаді голови Етнографічної комісії Наукового товариства Шевченка його діяльність як вченого була найбільш плідною. 


До цієї дати в читальній залі бібліотеки оформлено книжкову 📚виставку - портрет «Фольклорист Володимир Гнатюк і його місце в українській науці та культурі». Запрошуємо до перегляду !

Немає коментарів:

Дописати коментар