Серцево-судинні захворювання

УДК  616.1-053
П-71
                                                     

Автори-упорядники:

Предик Г.С., бібліограф коледжу
Пастух Н.С., бібліотекар коледжу


  [рекомендаційний список літератури]

                                                         
                                                                      Здобути і зберегти здоров’я може тільки 
                                                                                      сама людина .
                                                                                                            М. Амосов  
                                 

  Здоров’я – це ресурс для повсякденного життя. В процесі зміцнення здоров’я можна накопичити певний потенціал,що дозволяє людині справлятися не тільки з труднощами, які виникають у повсякденному житті. Але також бути менш схильним до хвороб, а значить, здатним протистояти захворюванню , певним його симптомам або боротися з ними. 
  Чому так все несправедливо у світі ? Як часто ми задаємо собі це питання. От живемо ми , виборюємо місце під сонцем, облаштовуємося, турбуємося про хліб насущний. Озирнутися не встигнемо, а вже старість у віконце стукає. Начебто можна тільки дух перевести. Для себе пожити, а отут вже і старість з хворобами. Нерозумно ?
      Зовсім навіть ні. Природа - вона мудра. Усе її життя підпорядковується визначеним законам. І один з них - поступитися місцем більш сильному. Але будь-якій нормальній людині не хочеться підкорятися цьому закону, а  хочеться жити як можна довше. І це можливо. 
     Насамперед, необхідно зрозуміти: чим обумовлене старіння організму, що змушує наші клітини  видозмінюватися і старіти? Радіація, забруднення навколишнього середовища, алкоголь, наркотики і всілякі дії з приставкою «пере-« не кращим чином позначаються  на нашому здоров’ї, а виходить, і на тривалості життя. І все ж на першому місці серед негативних факторів стоять стреси, порушення психоемоційної рівноваги, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет.
Захворювання серцево - судинної системи, як відомо- вбивця №1 в Україні. Щоденно від них помирає більше 2600 осіб: одна смерть кожні 33 секунди. Неухильно збільшується частота серцевої недостатності: щорічно в Україні діагностується півмільйона нових випадків. Така сумна статистика. Це незважаючи на те, що з’являються нові, все більш могутні лікарські препарати і на лікування хворих витрачається все більше коштів. Очевидно, слід зробити висновок, що або існуючі терапевтичні заходи при серцево-судинних захворюваннях є неадекватними, або невірне розуміння причин розвитку захворювання, оскільки нерозуміння  патогенезу хвороби веде до вибору неефективного лікування, незважаючи на всі досягнення медицини і фармакології.


ДІАГНОСТИКА ПРИ СЕРЦЕВО – СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ.
        
                                                    
1.  Коваленко, В.М. Харчування і хвороби системи кровообігу: соціальні і медичні                проблеми / В. М. Коваленко// Нова медицина.-2005.-№3.-С.12-17.
2.   Засоби, що впливають  на серцево-судинну систему// Лікування та діагностика.-2005.-№4.-С.55-75.
3.  Блакар,О. Л. спадковість та структурно - функціональні зміни серця у хворих на      гіпертонічну хворобу, ускладнену серцевою недостатністю / О. Л. Блакар, В. М. Жебель// Сімейна медицина.- 2009.-№2.- С. 79
4.  Бащук,Ф. Симптоми захворювання серця / Ф. Бащук // Будьмо здорові.- 2009.-№2.-С. 6- 8.                     
5.  Опыт применения рамиприла  у пациентов с высоким риском развития сердечно-сосудистой осложнений / И. Велижанина, Л. Гапон, Е. Велижанина, М.  Шупина, А.  Руданов, Г. Бондаренк // Мистецтво лікування.- 2010.- №5.- С. 68.
6.  Вибір інгібітору  АПФ для хворих із постінфарктною ішемічною кардіоміопатією в поєднанні з жировою хворобою печінки / Л. І. Конопляник, А. Я. Базилевич , Ю.В Лимарь, О.В. Волошенюк, Н.І. Долженко // Сімейна медицина.- 2011.- №2.- С.41-45.
7.   Заремба. Є. Х. Динаміка рівнів ендотеліну -1 у хворих на стабільну стенокардію з      різною частотою серцевих скорочень у процесі лікування / Є. Х. Заремба, З. О. Білоус // Сімейна медицина.- 2011.- №4.- С. 124.
8. Лишневская,В.Ю. Возрастные особенности коррекции эндотемиальной дисфункции у больных гипертонической болезнью/ В. Ю. Лишневская , Э.И. Парасюк // Сімейна медицина.-2011.-№2.- с. 54.
9.  Мороз, Г. В.  Мотодологічний підхід при залученні медичних сестер до моніторингу пацієнтів з артеріальною гіпертензією / Г. В. Мороз, Г. С. Ласиця // Сімейна медицина.- 2011.- №2.- С. 66.
10.  Амосов, М. Хвороби / М. Амосов // Будьмо здорові.- 2012.- №4.- С. 3.
11. Егоров, И. В.  Трудности в дифференциальной диагностике сердечной недостаточности / И. В. Егоров // Сімейна медицина.- 2012.-№1.-С. 28 .

                                      
Симптоми і перебіг хвороби
                      
  Шляхи вивчення механізмів старіння, що неминуче закладають невидиму основу для розвитку різних патологічних процесів у старості, неймовірно складні. Дуже важно вловити момент, коли кількісні зміни в діяльності тієї чи іншої фізіологічної системи, що наростають з віком, переходять у якісні. Великою удачею і для пацієнта, і для лікаря є своєчасне виявлення початкових проявів функціональної недостатності тієї чи іншої фізіологічної системи, того чи іншого органа. Це нелегко зробити навіть у молодому віці при хронічній патології. І набагато складніше їх знайти у літніх і старих людей, коли вік і супутні йому зміни, а також погіршення функціональної активності всіх органів і систем організму маскують характер патологічних проявів, створюють умови для їхнього прогресуючого перебігу. Це часто ставить не тільки самого пацієнта, але й лікаря перед фактом, здавалося б, несподіваної появи захворювання. 
1. Амосов, М. Нам треба знати…/ М. Амосов // Будьмо здорові.- 2003.- №7.- С. 3.
2. Старіння та серце // Медична сестра.- 2009.- №5-6.- С. 13-19.
3. Чи можна  вилікувати серце? // медична сестра.-2009.- № 1.-С.16.
4. Білецький, С. Інфаркт міокарда / С. Білецький // Журнал сімейного лікаря.- 2011.- № 4.- С 35-38.
5. Амосов, М. Сила характеру / М. Амосов // Будьмо здорові.- 2012.- №2.- С. 3.
6. Калита, В. І тахікардія відступить / В. Калита // Ваше здоров’я .- 2012.- 10 серпня.
7. Білецький, С. Пароксизмальна тахікардія / С. Білецький  // Бібліотека сімейного лікаря.- 2012.- №2.- С. 7-12.
                
Профілактика серцево-судинних захворювань

Захворювання – це неоднозначне поняття, це те, чого людина бажає уникнути. Існує відмінність між популярним розумінням / концепцією захворювання, оцінкою симптомів, з одного боку, і професійним поняттям захворювання –з ішого. Ці дві концепції не обов’язково перекликаються одна з одною. Можна відчувати себе хворим за відсутністю біометричних підтверджень.
      Профілактика захворювань направлена на виявлення симптомів і хвороби на ранніх стадіях захворювання з метою запобігання погіршенню  стану пацієнта.

1. Ягенський, А. В. Фармакотерапія аритмій / А. В. Ягенський // Лікування та діагностика.- 2003.- №4.-С. 41-49.
2. Європейські рекомендації з профілактики серцево- судинних захворювань // Лікування та діагностика.- 2004.- №1.- С.67-69.
3. Фазлєєва, В.  Крок за кроком у профілактиці та лікуванні серцево-судинних захворювань / В. Фазлєєва // Ваше здоров’я.- 2006.- №19.- С. 13.
4. Корж, О. Вторинна профілактика інфаркту міокарду в практиці сімейного лікаря / О. Корж // Журнал сімейного лікаря.- 2010.-№3.-С. 25-27.
5. Терапевтичні ефекти взаємодії ліків і компонентів їжі / Л. Купраш, Л. Матюха, Т. Пунишева, О. Купраш // Журнал сімейного лікаря.- 2010.-№3.- С. 38.
6. Здорове серце та судини- спільними зусиллями медиків і пацієнтів : Регіональний етап проекту «Здорове серце» ( Житомир) // Мистецтво лікування.- 2010.-№3.- С.92.
7. Воловик, А. В. Фармакотерапия при заболеваниях сердца / Н. В. Воловик // Провізор.- 2011.- №22.- С. 60-61.
8. Заремба, Є.Х. Роль сімейного лікаря в профілактиці серцево-судинних захворювань / Є.Х. Заремба, А.С.Беседіна // Сімейна медицина.- 2012.- №1.-С.48.
                                                 
Серцево-судинні захворювання сьогодні

1. Єкарева,Ю. Як правильно лікувати серце ? / Ю. Єкарева // Будьмо здорові.- 2004.-№12.-С. 4-5.
2. Новые препарати для лечения заболеваний сердечно-сосудистой системы // Провізор.- 2005.-№ 13.- С. 6-11.
3. Бобриков, О.Серцева недостатність / О. Бобриков // Будьмо здорові.- 2008.- №8.-С. 8-9.
4. Покрова, Е.В. Влияние ацетилсалициловой кислоты и пентосана полисульфата на состояние гемостаза и липидный спектр у пациентов с мерцательной аритмией / Е.В.Покрова // Сімейна медицина .-2009.- №2.- С.86.
5. Добрянський, Д.В.Можливості застосування препаратів женьшеню в практиці сімейного лікаря / Д.В.Добрянський // Сімейна медицина.- 2010.- №3.-С.104.
6. Осовська, Н.Ю.Доцільність застосування комбінованих форм еналаприлу в пацієнтів із високими цифрами артеріального тиску/ Н.Ю.Осовська // Сімейна медицина.-2011.- №4.-С.76.
7. Журавель,К. Стенокардія: новий погляд на розвиток, лікування та професійність захворювання / К.Журавель // Журнал сімейного лікаря.- 2010.-№4.-С.19.
8. Гирина О. Тахікардія в практиці сімейного лікаря / О.Гирина, Т.Кіржнер// Журнал сімейного лікаря,-2010.-№5.- С.36-39.
9. Світлик,Г.В. Вегетативний дисбаланс при гострому інфаркті міокарда/ Г. В.Світлик, А.Я.Базилевич, Н.О.Гарбар // Сімейна медицина,-2011.- №3.- С.107.
10. Віленський,Ю. Метаболічний синдром і серце: камертон рівноваги / Ю.Віленський // ваше здоров’я.-2011.- 19 серпня. 
11. Жарінов,О.Й. Місце блокаторів-бета андрепорецепторів у лікуванні аритмій серця: сучасні препарати та технології / О.Й.Жарінов // Мистецтво лікування.-2011.- №9.-С. 13-15.
12. Ремоделювання серця у хворих на інфаркт міокарда, які зазнали професійного впливу ксенобіотиків / Ю.Г.Кияк, Т.М.Соломенчук, Л.О.Тишко. Л.М.Кончак // Сімейна медицина.-2011.-№2.-С.3-8.
13. Осовська,Н.Ю. Застосування амлодипіну в кардіологічній практиці / Н.Ю.Осовська // Сімейна медицина.-2011.-№2.-С.37.
14. Котенко,К. Национальный институт сердечно-сосудистой хирургии им. Н.амосова: В ногу со временем / К. Котенко // Здоров’я України,- 2012.- №11-12,- С. 16-18. 
15. Захаров, В.В. Ведение пациентов с последствиями ишемического инсульта / В.В.Захаров, А.Ю.Ковтун // Сімейна медицина.- 2012.- №1.-С. 77.
16. Корж,О.ХВН –захворювання периферичних судин / О.Корж // Журнал сімейного лікаря.- 2012.- №6.-С.22.                
Серцево- судинні захворювання у поєднанні     з іншими   хворобами.

1.Мошин,П.С. Ураження серця і кровоносних судин при інфекційних хворобах / П.С.Мошин, А.Н.Михайлова // Інфекційні хвороби.-2000.-№3.-С.36.
2. Хіміон, Л. Профілактика серцево-судинних захворювань у хворих на рематоїдний артрит і системний червоний вовчак /          Л. Хіміон // Журнал сімейного лікаря.-2010.- №3.- С.10-13.
3. Особливості інсулінової регуляції у хворих на ішемічну хворобу серця з порушенням обміну глюкози / О.Королюк, О.Радченко, В.Коваль, Г.Побурчак, Н.Конкуловська, М.Сеник // Сімейна медицина.-2010.-№4.-С.61.
4.Ханюков,А.А. Пациенты с мультифокальным атеросклерозом и сахарным диабетом: выбор рационального медикаментозного лечения / А.А. Ханюков // Сімейна медицина.-2011.- №2.- С.57.
5.Оцінка ефективності медикаментозної реперфуції міокарда за допомогою тромболізису у хворих з інфарктом міокарда /        І.В.Звіздарик, Є.Х.Заремба,  І.С.Шатинська, Л.Я.Гасюк // Сімейна медицина.-2011.- №4.- С.124.
6. Мостовий Ю.М. Хронічне обструктивне захворювання легень і серцево-судинні захворювання. Фокусна антитромбоцитарну терапію / Ю.М.Мостовий, Л.В.Распутіна // Сімейна медицина.-2011.-№1.-с. 41.
7. Ханюков,А.А. Особенности тактики ведения пациентов с атеросклеротическим поражением артерий нижних конечностей и хронической ишемической болезнью сердца /А.А.Ханюков // Сімейна медицина,-2011.- №1.-С.65.
8. Заремба Є.Х. Ефективність актигіпертензивного засобу тонорми в комплексному лікуванні артеріальної гіпертензії /Є. Х.Заремба, О.В.Заремба-Федишин, М.С.Була // Сімейна медицина.- 2012.-№1.-С.58.
9. Лисенко, Г.І. Фактори кардіоваскулярного ризику у хворих на цукровий діабет 2 типу / Г.І.Лисенко, В.І.Ткаченко, М.О.Рибицька // Сімейна медицина.- 2012.-№1.-С.70.