міфи та правда про весняний авітаміноз


Анотований бібліографічний огляд літератури


Підготувала бібліотекар І категорії 
Попіль Л.Б.


        Гіповітаміноз або дефіцит вітамінів в організмі виникає при обмеженому надходженні вітамінів (екзогенний гіповітаміноз) або внаслідок їх недостатнього засвоєння чи синтезу (ендогенний гіповітаміноз).


У порівнянні з гіповітамінозом, істинний авітаміноз буває значно рідше (в економічно розвинених країнах це винятково рідкісне явище), однак цей термін чомусь більш популярний, і на ділі вони використовуються як синоніми.
    Для запобігання розвитку екзогенних гіповітамінозів потрібно дотримуватись вимог щодо умов зберігання продуктів, їх правильної кулінарної обробки, використання різноманітних продуктів у найбільш оптимальних комбінаціях. Одним з видів екзогенних гіповітамінозів є сезонний гіповітаміноз. Зокрема, у зимово-весняний період можливий розвиток гіповітамінозу С, оскільки даний вітамін нестійкий до тривалого зберігання, особливо в присутності кисню. Він руйнується також під дією високих температур (при сушінні, варінні, консервуванні).
   Основним джерелом вітаміну С (аскорбінової кислоти) є рослини, в першу чергу – шипшина, чорні порічки, червоний перець, зелена цибуля, яблука, цитрусові, червоні порічки, редька, зелений горошок, квашена капуста.
  Симптоми характеризуються швидше загальними неспецифічними проявами - запаморочення, слабкість, зниження працездатності, надмірна втомлюваність, відсутність апетиту тощо.

Причини гіповітамінозу
   Захворювання характерно для зимово-весняного періоду, коли джерело багатьох вітамінів, овочі та фрукти, не такі доступні і насичені вітамінами, як влітку і восени.
   Проте і влітку отримати необхідний обсяг вітамінів тільки з фруктів не так-то просто. Щоб заповнити добову потребу у вітамінах та мікроелементах, необхідно з'їдати не менше 1,5-2 кг плодів, ягід і овочів.
   Звичайно, свою роль відіграють і інші фактори загального негативного впливу на організм: незбалансоване харчування, вживання в їжу продуктів поганої якості, куріння, екологічна обстановка, що далеко не є ідеальною. Ці процеси, як зовнішні, так внутрішні, заважають не тільки надходженню вітамінів з їжею, але й у більшості випадків порушують можливість всмоктування вітамінів з травної системи в кров. Таким чином, організм, маючи необхідну кількість вітамінів в їжі, не може їх «взяти». У такому випадку вітамінна недостатність розвивається як наслідок порушення функції шлунково-кишкового тракту. Це можливо у дітей при синдромі мальабсорбції, коли дуже сильно порушується процес травлення і всмоктування різних поживних речовин, що містяться в їжі, при цьому порушується і всмоктування вітамінів. Іншою причиною вітамінної недостатності може бути кишковий дисбактеріоз. Часто дисбактеріоз є наслідком тривалого лікування антибіотиками.
   Одним з видів ендогенних сезонних гіповітамінозів є гіповітаміноз Д. Він виникає внаслідок недостатнього синтезу вітаміну Д в шкірі в умовах недостатнього опромінення людини ультрафіолетовими променями Сонця. Основним проявом гіповітамінозу Д у дітей є рахіт, у людей похилого віку – остеопороз. Для попередження гіповітамінозу Д рекомендовано проведення у зимово-весняний період ультрафіолетового опромінення з використанням штучних джерел (у фотаріях, соляріях), а також – вживання у їжу продуктів, багатих на вітамін Д (печінка тріски, риб’яча ікра, риб’ячий жир, морська риба).
     Слід також зауважити, що ряд вітамінів (К, В2, В6, Н, фолієва кислота) синтезуються у невеликих кількостях корисною мікрофлорою кишечника. Тому важливим є збагачення раціонів овочами і фруктами, клітковина і пектини яких покращують секреторну і моторну функції шлунково-кишкового тракту, внаслідок чого пригнічуються процеси гниття та створюються умови для розвитку корисної мікрофлори.
   Таким чином, для попередження розвитку гіповітамінозів важливим є дотримання гігієнічних вимог щодо заготовки та зберігання продуктів харчування, вживання різноманітних продуктів за умов їх правильної кулінарної обробки.


Симптоми
Симптоми будуть дуже різні, залежно від того, якого саме вітаміну не отримує організм, і досить специфічні саме для цього стану. Тому в цьому випадку поговоримо про більш щоденне поняття гіповітамінозу і симптоми, найбільш характерні для нього.
1) Суха і полущена шкіра, поява запалень на деяких її ділянках, виразки в куточках рота, тріскаються губи, поява грубих лусочок епідермісу;
2) Ламкі нігті, поява плям і смужок на нігтьовій пластині;
3) Припухлість і почервоніння повік, сльозоточивість, непереносимість яскравого світла, двоїння в очах, зниження зору;
4) Кровоточивість ясен, кришаться і хитаються зуби, зміна кольору язика, його опухлість, поява нальоту на ньому;
5) Набряклість на обличчі і руках, не пов'язана з вживанням алкоголю та різних солінь і маринадів;
6) Судоми, оніміння, м'язовий біль, погана координація руху;
7) Змінений або посилений запах тіла;
8) Постійне відчуття холоду;
9) Дратівливість, безсоння, депресія, апатія, брак енергії, слабкість;
10) Збій у системі травлення: запори, пронос, нудота, втрата апетиту, набирання ваги,
11) Відсутність статевого потягу.
12) Авітаміноз насправді перестав мати навіть сезонний характер. На жаль, подібну симптоматику зараз можна спостерігати у деяких людей протягом цілого року.

Необхідні вітаміни для людського організму
Волоссю - А, В2, В6, F, H.
Очам - А і В.
Зубам - Е і D.
Нігтям - А, D і С.
На шкіру і на весь організм в цілому сприятливо діють вітаміни А, В, В12, Е і F.

Продукти, багаті вітамінами певних груп

Вітамін А
Тріска, риб’ячий жир, печінка, масло, яєчний жовток, молоко, морква, салат, шпинат, щавель, петрушка, чорнаа смородина, червоний перець, персики, агрус, абрикос.
 Вітамін В1
Вівсяні, пшеничні, рисові пластівці, горох, дріжджі, гречка, хліб з муки грубого помолу.
 Вітамін В2
 Субпродукти — нирки, печінка; молоко, яйця, сир, зернові злаки, дріжджі, горох.
 Вітамін D
Риб’ячий жир, яєчний жовток. Цей вітамін продукується клітинами шкіри людини під впливом сонячних променів. При гіповітамінозі Д дитині  необхідно частіше бувати на сонці.
 Вітамін Е
Паростки злаків, рослинні масла, зелені частини рослин, жир, м’ясо, яйця, молоко.
 Вітамін К
Синтезується в кишечнику під впливом мікрофлори.  Міститься в листках люцерни, свинячої печінки, рослинних маслах, шпинаті, плодах шипшини, цвітної капусти, зелених томатах.
 Вітамін РР (нікотинова кислота)
Печінка, нирки, м’ясо, риба, молоко, дріжджі, фрукти, овочі, гречка.
 Вітамін В6
Злаки, бобові, риба, м’ясо, печінка, нирки, дріжджі, банани.
 Вітамін В12
Печінка, нирки, соя.
 Вітамін С (аскорбиновая кислота)
Перець, апельсини, лимони, мандарини, ягоди горобини, чорна смородина, полуниця, суниці, хрін, капуста (свіжа та квашена), шпинат, картопля.
 

    Вітамінна забезпеченість дитячого організму та можливості її корекції / В.Г.Майданник, Ю.В.Хмелевський, В.В.Корнійчук // Педіатрія, акушерство та гінекологія. - 2001. - № 1. - С. 40-43
   Серед дитячого населення України різного віку широко розповсюджений скритий гіповітаміноз - доклінічна стадія дефіциту вітамінів, яка характеризується тільки біохімічними порушеннями. Найчастіше відмічається недостатня кількість таких вітамінів, як ретинол, кальциферол, тіамін, рибофлавін, вітамін С. Особливої уваги потребує забезпеченість дітей вітамінами антиоксидантного ряду — С, А, Е, РР, фолієвої кислоти та бета-каротину.

    Внутрішні хвороби: Підручник / В.А. Левченко, Н.М. Середюк, І.П. Вакалюк та ін. – Львів: Світ, 1994. – С. 401 – 407
   Розвитку різних гіповітамінозів сприяють незбалансоване харчування, інфекційні захворювання, хронічні інтоксикації, діареї. Гіповітамінози призводять до розвитку шкірних захворювань, розладів серцево-судинної діяльності, ураження кістково-м’язевої та нервової системи.

   Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник. У 2 кн. – Кн.1 / Т.І.Аністратенко, Т.М.Білко та ін.; за ред. В.І.Ципріяна – К.: Здоров¢я, 2007. - С.116 - 128.
   Описано аліментарну недостатність вітамінів, причини виникнення гіповітамінозу, вплив нестачі вітамінів на людський організм. 

   Жиророзчинні вітаміни : цікаво знати // Здоров’я та фізична культура. - 2012.- №19.- С.30.
   Вітаміни-необхідні для людини речовини, які беруть участь у безлічі процесів, що відбуваються в організмі. Більшість цих біологічно активних речовин ми повинні отримувати з їжею. У статті розповідається про групу жиророзчинних вітамінів, їх класифікація та з якими продуктами дані вітаміни надходять в організм людини.
   Жук, А.І. «Наші друзі – вітаміни» : прес-конференція / А.І. Жук // Позакласний час. – 2011.- № 12.- С.36 - 40.
    Автор у ігровій формі знайомить з історією виникнення вітамінів, їх значенням в житті людини.

   Дедишина, Л. Гиповитаминоз: зимнее противостояние / Л. Дедишина // Фармацевт – практик. – 2006. - №1. – С. 37-39
  Автор статті описує дефіцит вітамінних мінералів, що характеризується неспецифічними проявами вітамінної недостатності: розумова та фізична стомлюваність, порушення уваги, головокружіння, апатія, сонливість та втрата апетиту; розкриває причини, пов’язані з виникненням гіповітамінозу в даний період та шляхи її подолання.


      Демецкая А. Витамины в дефиците // Фармацевт практик. — 2011. — № 3. — с. 53-55.
   Для забезпечення стійкості організму до несприятливих факторів навколишнього середовища вітаміни відіграють важливу роль в підтримці імунобіологічних реакцій організму. А це, в свою чергу, має істотне значення в профілактиці інфекційних захворювань і стійкості до впливу несприятливих факторів навколишнього середовища. Автор описує механізм надходження вітамінів у організм людини, їх кількісне співвідношення у харчових продуктах. Повністю задовольнити потребу організму в них можна лише при досить різноманітному складі харчових продуктів у раціоні і правильній кулінарній обробці.

   Добра, Е.А. Весенний гиповитаминоз у взрозлых и детей: пути решения проблемы. / Е.А. Добрая // Провизор. – 2011. - №9. – С.13 – 16
    Багатьом відоме весняне знесилення організму, причиною якого є нестача вітамінів в організмі. В даній статті розкриваються причини та симптоми гіповітамінозу, а також вітамінні препарати, які можуть допомогти у цей період.
   

 Козярин, І.П. Вітаміни і здоров'я / І.П. Козярин // Здоров'я України. — 2003. — № 2. — С. 25.

    Харчування є найважливішою фізіологічною потребою людини, від якого залежить стан здоров’я та тривалість життя. З їжею до організму людини надходить понад 600 різноманітних харчових речовин (нутрієнтів), які по-різному впливають на функціональний стан організму. Серед них розрізняють макронутрієнти (білки, жири, вуглеводи, макроелементи) та мікронутрієнти (мікроелементи, вітаміни).

Особливу роль у нормальній життєдіяльності організму відіграють вітаміни. Автор статті описує клінічну картину відсутності певних вітамінів в організмі людини, описує джерела надходження їх до організму. Також наголошує на додатковому прийманні полівітамінів і мінеральних добавок повинно бути помірним, дози — індивідуальними, що залежить від раціону, способу життя та інших факторів.

   Логвинчук, Н. Как выбрать витамины ребенку / Н. Логвинчук // Мистер блистер. – 2015. - №4. – С.24
   У статті йде мова про дефіцит вітамінів у дітей не тільки весною, але і цілий рік. Автор розповідає про харчовий вітамінний дефіцит, збалансоване харчування та вітаміни, які можна придбати у аптеці.

    Орловецкая, Н. Весенние краски для здоровья организма / Н. Орловецкая // Фармацевт – практик. – 2014. - №3. – С. 34 – 38
  У статті розповідається про вітаміни, які потрібні людині у весняний період та збалансоване харчування.

    Петренко, Т. Вітаміни для жінок: як зробити вибір? / Т. Петренко // Мистер блистер. – 2012. - №3. – С. 27
   Початок весни – традиційний час, коли люди проходять сезонний курс прийому вітамінів. Серед них переважну більшість становлять жінки і багато хто з них розмірковує, який саме вітамінно-мінеральний комплекс придбати. Про переваги розказує автор статті.

    Радучич, О. Витаминотерапия у детей и подростков: в осень без болезней и усталости / О. Радучич // Здоров’я України. – 2014. - №21. – С.9
   Недостатній вміст вітамінів в раціоні може обумовити порушення функцій імунної системи, що супроводжується рядом респіраторних захворювань, втомлюваністю, в’ялістю, апатією. У статті автор веде мову про недостатність вітамінів в організмі дітей: причини, симптоми та риски.

   Титова, А.А., Бутко, Я.А. О безопасности витаминов/ А.А. Титова, Я.А. Бутко // Провизор. — 2004. — № 3.
   Однією з найбільш поширених патологій обміну речовин є порушення вітамінного балансу організму. Більшість вітамінів в організмі не синтезуються (за винятком вітаміну Д3). Автор розповідає про ряд вітамінів, що утворюються в кишковій мікрофлорі. Більшість їх людина отримує з харчовими продуктами. Наголошує на потребі вітамінів, яка підвищується при багатьох захворюваннях: інфекційні хвороби, вагітність, прийом антибіотиків та хіміопрепаратів.